En Vandring med utsikt


aftonbladet
 Resa

TISDAG 4 AUGUSTI 2015


MAKALÖST Sandra Ors har majestätisk utsikt från Slåttdalsberget i Skuleskogens nationalpark.


MAKALÖST Sandra Ors har majestätisk utsikt från Slåttdalsberget i Skuleskogens nationalpark. 

En vandringssemester behöver inte ta dig utanför Sveriges gränser. Följ med till Höga kustens unika kombination av kustnära berg, djupa skogar och skimrande hav.Vi har precis passerat världens högsta kustlinje. Svettiga och med lätt skakiga ben blickar vi ut från toppen av Skuleberget, som rest sig högst ur havet ­sedan den sista istiden. Vi lägger ifrån oss ryggsäcken, pulsen fortsätter att stiga.

Nedanför breder den vilda och mytomspunna Skuleskogen ut sig. Längre ut, mot horisonten sticker skärgårdsidyllen Ulvön upp ur ett för dagen glittrande Bottenhav. Här och där i en vik vid foten av en klippa ligger små fiskebyar längs kusten. Det behövs ingen vild fantasi att inse varför den fått det passande namnet Höga ­kusten.

Innan Unesco år 2000 utsåg ­Höga kusten till världsarv och ­placerade området i en exklusiv skara, som Egyptens pyramider och Kinesiska muren, var det ­färre, förutom lokalborna, som förstått områdets magi. I dag är ­situationen annorlunda. Höga kusten är inte bara ett av de snabbast växande besöksmålen bland äventyrliga svenskar utan lockar även allt fler besökare från när och fjärran. Detta märks inte minst i dag då vandrare från hela Sverige och andra kontinenter passerar målgången i den tre dagar långa vandringen Höga Kusten Hike som blivit populär här på somrarna. En av deltagarna är filmaren och fotografen Markus Sjöberg som rest hit från Stockholm:

–  Det bästa är kombinationen av hög kalfjällskänsla och närheten till strandkant och hav. Variationen av brantare stigningar och enklare leder, med lika stora upplevelser, är speciellt för området.

 ETT RIKTIGT HELVETESGAP På vandring uppför Slåttdalsskrevan, där scener i Ronja Rövardotter spelades in.

ETT RIKTIGT HELVETESGAP På vandring uppför Slåttdalsskrevan, där scener i Ronja Rövardotter spelades in. 

Markus fick nys om vandringen via Facebook. Han har ett stort vandringsintresse och menar att detta område i naturprakt är i nivå med de vackraste lederna i Norrland, men hit är det lättare att ta sig.

–  Vi har utstakade checkpoints, rastplatser, där vi får information. Vi kan gå fritt utan guide och ta det i vår personliga takt, så det är ett bra mellanting mellan samlad grupp och att vandra själv.

Förra året rapporterade Naturum Höga kusten en ökning av antalet vandrare med 20 procent. En av anledningarna är det stora urvalet av vandringsleder, för alla smaker och nivåer. Att vandra den 127 kilometer långa Högakustenleden, längs någon av Skule­skogens 35 kilometers nätverk av slingrande stigar eller att bestiga Skuleberget och avsluta med en våffla i Toppstugan är de mest ­populära turerna. När pulsen efter vandringen lagt sig slår vi oss ner på soldäck vid Toppstugan, beställer en våffla med hjortronsylt och grädde och blickar ut över gammelskogsklädda berg och vikar och förstår områdets starka attraktion på naturälskare.

I dag har vi sällskap av Jerry Engström som är guide för dessa trekkingdagar:

–  Jag har haft förmånen att få uppleva fantastiska miljöer i många länder runt jorden. Men få områden kan matcha Höga kustens­ skönhet, säger Jerry och smuttar nöjd på sitt kaffe.

 Jerry Engström och Eva Jilkén på väg upp för Slåttdalsberget i Skuleskogens nationalpark.

Jerry Engström och Eva Jilkén på väg upp för Slåttdalsberget i Skuleskogens nationalpark. 

Foto: MARKUS SJÖBERG 

Här finns många stora upplevelser på en liten yta, en i landet ­nästan unik variation av vild ­natur, badmöjligheter, sportaktiviteter och kulturliv på somrarna:

–  Det som gör Höga kusten så unik är att du på samma dag kan vandra på kustnära berg, i djup urskog och längs kust med härliga badvikar, konstaterar Jerry Engström och tystnar inför den maje­stätiska blicken av detta svenska världsarv.


SNABBKOLL/HÖGA KUSTEN

Tåg: Till Härnösand, Kramfors eller Örnsköldsvik.

Bussar: Dagligen från Stockholm med Y-buss.

Flyg: Med Höga kusten flyg till Örnsköldsvik.

Bila: E4:an Stockholm–Skuleberget, (cirka 6 timmar). För att transportera sig smidigt på Höga kusten är bil nästan ett måste.

Bästa tid: Juli–augusti är de flesta caféer, restauranger, ateljéer och aktiviteter i gång. Vill man vandra är juni och september ljusa och fridfulla månader.

hogakusten.se/vandra

 Söderbloms café på bryggan i Bönhamn.


3x Äta och dricka

Toppenställe med utsikt

 Söderbloms café i Bönhamn

Idylliskt fiskeläge och båthamn med detta café vid bryggan. Liv och rörelse när båtgäster anländer sommartid. Fika eller ta en lättlunch på bryggan i en av norrlandskustens skönaste vikar.

Toppstugan Höga kusten resort

På toppen av Skuleberget ligger Toppstugan med makalös utsikt över världsarvet. Njut av specialaren ”Skulevåfflan” medan du blickar ut över berg, skog och hav.

hogakustenresort.se/toppstugan

Surströmming på Ulvön

Ulvön är känt för sin surströmmingstillverkning. Är det någonstans man bör prova denna baktalade delikatess så är det här. Under sommaren kan man avnjuta en härlig skärgårdsbuffé med fin stämning på Ulvö Hotell Restaurang. Entreprenören och clownen Ruben Madsen driver Ulvö Lilla Salteri. Båt från Köpmanholmen och Docksta till Trysunda och Ulvön.

 Frukost och middagsmatsal i vandrarhemmet STF Härnösand-Sågverket.

 Frukost och middagsmatsal i vandrarhemmet STF Härnösand-Sågverket. 

Foto: DAVID FAHLÉN 

3x Bo

Bo vackert och ät gott

Höga kusten resort

Här bor du i hjärtat av Höga kusten vid Skuleberget nära många äventyr. Självhushållstugor från 650 kr, B&B från 400 kr/pers, campingplats från 200 kr.

hogakustenresort.se

Hotell Höga kusten

Vid Högakustenbrons norra fäste ligger hotellet som en portvakt till världsarvet. God mat, underhållning och utsikt över Ångerman­älven. Rum från 990 kr.

hotellhogakusten.se

Rö/Sågverket Härnösand

Snyggt renoverat och utsökt husmanskost på denna vackra plats vid Ångermanälven. Även Docksta vandrarhem, med pool, ligger fint i naturen nära Skuleberget.

Ssagverket.se

dockstavandrarhem.nu

 Guiden Jerry Engström, uppe till höger, tycker att få områden matchar Höga kustens skönhet.

Guiden Jerry Engström, uppe till höger, tycker att få områden matchar Höga kustens skönhet. Foto: MARKUS SJÖBERG 

3x Göra

Bada, cykla och paddla

Bada på Rotsidan

Höga kusten har många fina stränder. Men för en unik upplevelse är det hit du skall ta dig en solig dag. Rotsidan har mer än fyra kilometer plana klipphällar. Perfekt för en heldag med picknickkorg. Norrfällsviken har klippor av suggestiva klapper­stenar som barn gillar att springa runt på.

Sportiga äventyr

Mountainbike, klättring och Via Ferrata på Skuleberget. Hyr kajak på flera ställen längs Höga kusten, ett härligt sätt att njuta av skärgården en kav lugn sommargryning. Flottfärd med picknick på Ångermanälven. Kombinera med bastuflotte och vildmarks­kåta, hos Vasaloppsvinnaren Håkan Westin.

Mannaminne

Konstnären Anders Åbergs stora friluftsmuseum utanför Nordingrå. En fantastisk och lärorik minivärld med allt från kinesisk paviljong, till norsk stavkyrka, tågvagnar, restaurang, konserter och utställningar. Åberg är bland annat känd för sin utformning av Solna tunnelbanestation. 


3x Vandring

Leder som passar alla

Högakustenleden

Högakustenleden sträcker sig 127 kilometer mellan Stora torget i Örnsköldsvik och Hornöberget vid Högakustenbron. Leden är uppdelad på 13 etapper och längs vägen finns tältplatser, stugbyar och campingar där man kan övernatta.

Höga Kusten Hike

En expertledd tredagars vandring med deltagare i alla åldrar som passar nybörjare och erfarna. Upplev flera av Höga kustens höjdpunkter. I vandringen ingår transporter, mat och friluftsskola.

Skuleskogens Nationalpark

En av Sveriges vackraste national­parker bjuder på över 35 markerade stigar. Här finns urskog och Slåttdalsskrevan där delar av Ronja Rövardotter spelades in. Man kan ta Högakustenliften till toppen av Skuleberget för kustens kanske mäktigaste utsikt. Nedanför berget finns Naturum Höga Kusten med utställningar, ett lekland för barn och klättercentra.  


© Höga Kusten Stugor 2024.  hyra@hogakustenstugor.se  Tel: +46 73 8205 193