SVT Packat & Klart besöker Ulvön i Höga Kusten


Isabella kollar in Höga kusten                      

Isabella stor klar-1

Isabella Grybe ger sig iväg på båtluff i Höga kustens skärgård för att upptäcka världsarvet där och som väcker geologers intresse världen över. Men också för att prova fisken som fick soldaterna i Gustav Vasas armé att matstrejka!

Höga kusten finns sedan år 2000 med på UNESCOs världsarvslista, för här finns nämligen världens största landhöjning! Inte på någon annan plats i världen har jordskorpan efter den senaste inlandsisen höjts så mycket som just precis här. Landhöjningen kan man se från Skuleberget som ligger i mitten av Höga kusten mellan Kramfors och Örnsköldsvik. Uppe på berget kan man tydligt se var kustlinjen gick för 9600 år sedan när isen försvann. Fortfarande pågår landhöjningen och är bland de snabbaste i världen, nästan 1 meter per 100 år.

Doften räcker
Typiskt för Höga kusten är också surströmming! Ute i skärgården ligger Ulvön som också kallas för surströmmingens Mecka. Här har man tillverkat surströmming i flera hundra år. Så höga kustens skärgård lockar därmed inte bara geologer och turister utan även surströmmingsfantaster! Isabella själv tillhör inte de sistnämnda. Hon har aldrig smakat. Doften räcker så bra, tycker hon. Skärgårdsbåtar avgår från Docksta och Köpmanholmen varje dag. Ett båtluffarkort kostar 250 kr för vuxna och 125 kr för barn 6-12år.
Idag tillverkas inte alls så mycket surströmming som förr på Ulvön. Det finns bara två små salterier kvar. Men surströmmingstraditionen lever vidare. Alla restauranger serverar den. När Isabella vandrar längs Hamngatan på ön, känner hon hur det kommer puffar av surströmming blandat med lunchkorv eller annan husmanskost.

Kulturell analfabetism
På 1950-talet var Ulvön Norrlandskustens största fiskeläge. Idag finns det bara två yrkesfiskare kvar, Julle, 84 år, och hans son Hans. De gör egen surströmming och levererar strömming till öns restauranger. När Isabella följer med Julle ut och fiskar får hon veta att sill o strömming är samma fiskart trots att de smakar olika. De skiljer sig i både fetthalt och storlek och det påverkar smaken. Ruben Madsen är ambassadör för Ulvön samt ordförande i Surströmmingsakademin. Han driver ett litet café på ön där han säljer sin egen inlagda surströmming. Han blir bestört när han får höra att Isabella aldrig smakat surströmming och bjuder henne direkt på "Surströmmingsfatabur" som han så vackert kallar det. Ruben menar att det är kulturell analfabetism om man inte smakar! Isabella känner pressen och tar plats vid hans uppdukade surströmmingsbord nere på bryggan. Hon är glad över att få vara utomhus... då blir inte lukten lika påtaglig.

Trendkänslig fisk
Det är bara strömmingen som fiskas på våren, med rom och mjölke i sig, som man gör surströmming av. Isabella får smaka fjolårets surströmming, för den är enligt Ruben lite mildare och mer sublim i smaken. Hon blir förvånad över sin reaktion - det var verkligen gott! Ren surströmming, tycker Isabella, är bara en explosion av starkt och syrligt salt med lite rutten eftersmak. Men ihop med annat blir smaken mer till en fin krydda. Det gäller att få rätt balans. Det går även trender i surströmming. Öl eller mjölk är förlegat, så Ruben häller upp rött vin till fisken. Istället för snaps serveras Rom.

Maria Nohrén

© Höga Kusten Stugor 2013